Selectează o Pagină

Cum asezam o masa festiva perfecta

V-ati decis sa fiti gazda unei cine? Poate ca sarbatoriti logodna, o cina festiva sau o masa de Craciun impreuna cu familia si prietenii. Mancarea este decisa, dar totusi nu sunteti siguri cum sa aranjati masa, sa vedem cum va putem ajuta.

In functie de ocazie, exista reguli de eticheta diferite care trebuie respectate atunci cand creati „tablourile” perfecte. Pentru a afla cum sa asezati masa, ar fi indicat ca in primul rand sa decideti daca evenimentul este casual sau formal. In timp ce o masa casual este excelenta in aer liber, o masa formala necesita o altfel de locatie.

Pentru  aranjarea mesei sunt cateva reguli generale ce trebuiesc urmate:

  • Cea mai frecventa greseala, marginile inferioare ale tacamurilor  trebuiesc aliniate cu marginea de jos a farfuriei.
  • Marginea inferioara a farfuriei trebuie asezata la un centimentru  in sus de marginea mesei
  • Paharele de apa sunt umplute imediat ce oaspetii s-au asezat la masa.
  • Odata umplute, paharele de apa sunt asezate la aproximativ cu un centimetru de varful cutitului de cina.
  • Nu trebuie sa existe mai mult de trei bucati de tacamuri pe fiecare parte a farfuriei la un moment dat.
  • Pentru ca fiecare oaspete sa aiba loc pentru cot, trebuie sa existe cel putin 15 centrimetri intre aranjamente.

Aranjarea unei mese informale

Photograph  via gifts.com

Aranjarea unei mese informale/casual este cea mai des intalnita si este perfect potrivita pentru cine, evenimente mai mari si petreceri de nunta. De asemenea lasa loc mai mult pentru oaspeti in jurul mesei. De ce? Exista mai putine ustensile pentru un arnajament informal compartiv cu cel formal, de asemenea si numarul paharelor difera.

Furculitele: Ambele furculite sunt asezate pe partea stanga a farfuriei principale. Furculita cea mai indepartata este cea pentru salata. Aceasta este mai mica decat furculita pentru friptura. Furculitele se aseaza cu dintii in sus.

Cutitele: Pentru mesele informale, exista doua cutite folosite. Cutitul de salata este asezat in partea stanga a lingurii de supa, deoarece este folosit in pentru felul doi. Cutitul pentru felul friptura se afla in partea dreapta a platoului pricipal, si ar trebui sa fie in oglinda cu furculita de friptura de pe partea stanga.

Farfuriile: Un platou principal este asezat in centrul, si pe masura ce felurile de mancare, vin si pleaca acestea sun asezate pe platoul principal.

Lingurile: Lingura de supa este asezata pe marginea exterioara a partii drepte a platoului principal. Lingura de desert este de obicei asezata orizontal deasupra platolui principal, deoaree aceasta este cea mai mica.

Paharele: De obicei exista doar doua pahare pentru acest tip de aranjament. Paharul de apa este cel mai mare dintre cele doua, iar cel mic este folosit pentru vin. Acestea sunt plasate direct deasupra argintariei in partea dreapta superioara.

Servetelele: Servetelul este impaturit deasupra platoului principal. De asemenea poate fi plasat si in partea stanga a ultimei furculite.

Aranjarea unei mese formale

Photograph  via gifts.com

Aranjarea unei mese formale implica mai mute feluri de mancare si este mai des intalnita la nunti formale sau festivitati. Aceasta necesita mai multe tacamuri si pahare, deoarece in mod obisnuit sunt mai mult de trei feluri servite.

Furculitele: Exista mai multe furculite care sunt incluse intr-un asemenea aranjament. In primul rand, furculita de salata, care este afla pe marginea stanga a mesei. Apoi vine furculita de peste. Aceasta este asezata langa furculita pentru salata deoarece pestele sau fructele de mare, de obicei, sunt servite dupa salata la ocaziile speciale. Furcuita pentru peste este de obicei mai mica fata de cea pentru friptura si are o tija in stanga pentru a ajuta la separarea pestelui de oase. Furculita pentru friptura se aseaza imediat in stanga platoului principal. Daca vor fi servite crustacee, o furculita de stridii va fi asezata fie deasupra ori in partea dreapta a platoului principal.

Cutitele: Avem trei cutite pentru acest aranjament. Cutitul pentru salata se afla in parte stanga a lingurii de supa, deoarece aceasta este de obiceai al doilea fel servit. Cutitul pentru friptura este cel mai apropiat din partea dreapta a platoului principal, in oglinda cu furculita pentru friptura de pe stanga. In cele din urma, cutitul de unt este asezat pe farfuria de paine si de unt, deasupra in partea stanga a platoului principal. Toate cutitele trebuiesc asezate cu lama spre platoul principal.

Farfuriile: Pentru un aranjament de masa formal, exista doua farfurii principale ce trebuie sa fie prezenta la masa cand se aseaza oaspetele. Primul este platoul principal care se afla in centrul mesei. Fiecare curs se aseaza pe aceasta, cu exceptia antreului de mancare servit  ce necesita inlaturarea platoului principal. Farfuria mica de unt se aseaza deasupra furcuritelor in partea dreapta sus.

Lingurile: Similar cu aranjamentul informal avem doua lingruri si pentru acest aranjament. Lingura pentru supa este asezata pe marginea exterioara a marginii drepte deoarece supa este primul fel. O lingura de desert este asezata deasupra platoului principal, deoarece aceasta este cea mai mica dintre linguri si folosita la final.

Paharele: De obicei pentru acest aranjament se folosesc patru pahare: un pahar de vin alb, un pahar de vin rosu, un pahar de apa si unul de sampanie sau cocktail. Paharul de vin alb este cel mai apropiat de oaspete, deoarece vinul alb este servit inainte de cel rosu. Apoi, paharul de vin rosu care este de obicei mai inalt si mai mare fata de cel alb. Paharul de apa este cel mai apropiat de platoul principal. Paharul de sampanie/cocktail este de obicei deasupra paharului de apa.

8 trucuri pentru a da stil aranjamentului mesei tale si a organiza o cina de neuita 

Cu un ghid complet pentru aranjarea mesei fie pentru un eveniment formal ori informal, veti fi gata sa gazduiti urmatorul eveniment cu stil. Indiferent daca gazduiti o masa de sarbatoare sau o petrecere intre prieteni, speram ca sfaturile noastre sa va inspire si sa organizati o petrecere de neuitat care sa va aduca titlul de „gazda perfecta”. Sa aveti pofta!

Cadoul Smart

AMA Concept Grup SRL

© 2018 CadoulSmart.ro  Toate drepturile rezervate

Dezvoltat in colaborare cu Team Tranc & Zulian

Pin It on Pinterest

Share This